O OBRTU I POLITURI

Moje ime je Dominik Šoštarić i po zanimanju sam stolar. Također imam završenu školu za restauratora i praksu u tom području već godinama. Započeo sam ovaj posao iz ljubavi već u osnovnoškolskim danima montirajući namještaj za svog oca koji ima trgovinu namještaja puno drvo, a sa 21 godinom otvaram i svoj obrt. Edukacijom i dugogodišnjom praksom garantiram profesionalno i kvalitetno obavljen posao. Vršim dezinsekciju, obavljam sve vrste popravka starog antiktnog namještaja, tokarim, furniram, ručno pletem ratan te poliram. Za završni korak preporučam i najčešće koristim šelak polituru, a po želji kupca lakiram i bojim namještaj.

Restauracija je zanimanje, odnosno djelatnost posvećena očuvanju antiknog namještaja, korištenjem bilo koje metode koja se dokazala djelotvornom u održavanju predmeta u stanju što bliže izvornom što je duže moguće. Od izrazitog značaja za proces restauracije namještaja je poznavanje uzroka propadanja, povijest namještaja, poznavanje tehnike izrade i ukrašavanja, a ponajviše i sama praksa. Osnovni postupci restauracije su nadomještanje nedostajećih ili strganih elemenata, oblaganje furnirom, ljepljenje, ukrašavanje(pozlata) i završni premaz. Restauracija Šoštarić nudi sve usluge popravka starog namještaja uključujući i ručno pletenje ratana, tapeciranje, tokarenje te politiranje. Uz polituru nudimo lakiranje i bojanje. Sve slike našeg namještaja i naših radova možete pogledati u galeriji, a ako želite saznati više o specifičnim koracima u restauraciji pogledajte u kratkim opisanim pričama.

Šelak politura

Politiranje šelakom jedinstven je i već pomalo zaboravljen način premazivanja namještaja. Šelak je, naime, prirodna smola koja nastaje ubodom ženke uši u grane istočnoindijskog drveća (posebnih vrsta) gdje potom curi balzam koji kada se osuši struže sa grana. Daljnjom preradom dobiju se tanke pločice i listići koji se potom tope u čistom alkoholu te nanose na namještaj. Taj tradicionalni način politiranja daje sjaj i vraća u život stari namještaj a mi mu to i omogućujemo.

Ratan

Ratan je naziv za oko 600 vrsta palmi, a razlikuju se po svojoj vitkoj stabiljci od svega 2-5 cm promjera. Mnogi ratani imaju bodlje koje djeluju kao kuke za pomoć pri penjanju, a dužina ratana doseže i do nekoliko stotina metara. Intenzivno se koristi za izradu namještaja i košara, prihvaća nanošenje boja, a može se oblikovati i u mongim stilovima kao što se unutarnja jezgra može odvojiti i pretvoriti u šibe. To svojstvo ratana koristimo kako bi uljepšali stari namještaj i to radimo ručno što mu daje još jepši izgled. Naime to je bila veoma poznata tehnika u tvornici Thonet koja je proizvodila savijene stolice i plela njihova sjedišta. Najčešće se koristi širina od 1-2 mm, zavisno o modelu stolice, a samo pletenje iziskuje vrijeme, strpljenja i ljubavi. Danas je pletenje ratana, i to ono ručno, pomalo i zaboravljena tehnika i malo ljudi se s tim bavi. Samu mogućnost da svoju stolicu vratite u njeno vrijeme, te tako svoj dom uljepšate sa nečim pomalo neobičnim, omogućavamo Vam upravo mi.

Podatci o obrtu

Sjedište: Dragutina Domjanića 14, Adamovec
OIB: 56345867408
MBO: 97618837